Reklama
 
Blog | Petr Pavlovský

Nepomíjejme vlastní práh!

První šachistkou, která soutěžila rovnoprávně s mužskou špičkou, byla Češka Věra Menčíková.

Šach mat, pánové

RESPEKT  51/08

Reklama

           P. Třešňák šíří obzvlášť pro Čechy nepříjemný omyl, totiž  že G. Gresserová se stala "první  ženou… zařazenou mezi šachové mistry" ( v polovině 20. stol.) a že "její prvenství spočívá v tom, že odmítla setrvávat v uzavřeném, tak trochu méněcenném světě ženského šachu a směle začala konkurovat mužům".

         V každém jen trochu seriózním prameni k dějinám šachu se lze dočíst, že první šachistkou, která soutěžila rovnoprávně s mužskou špičkou, byla Češka (po tatínkovi) Věra Menčíková (Moskva 1906 – Londýn 1944), od 1918 občanka ČSR a její absolutní mistryně 1933; reprezentovala nás až do svého sňatku (Stevensonová) 1937. Světoví velmistři založili Klub Věry Menčíkové, kam byli přijímáni  ti z nich, kteří s ní na oficiálním turnaji prohráli. Patřil mezi ně i mistr světa Euwe, z českožidovských  pak "protekčně" předválečný vyzyvatel Aljechina Salo Flohr – dvakrát s ní remizoval.

         Konstatování, že "nejlepší šachisté světa byli odjakživa Židé" je v podstatě pravdivé (počínaje Pražanem Steinitzem), ale neplatí to absolutně, viz Capablanca, Aljechin, Euwe, Tal, Karpov, z českých Pachman, Kaválek, Hort.