Reklama
 
Blog | Petr Pavlovský

Ve stínu „opoziční smlouvy“

Protagonisté česky vykutálené formy velké koalice se pokusili radikálně a dlouhodobě změnit zdejší politickou scénu. Změnit hru se vším všudy: nové hřiště, nová pravidla. Asi jako kdyby se místo fotbalu začalo hrát rugby. Tím nechci říci, že považuji šišatý míč za horší než kulatý, jenom jsem spíš tradicionalista, což by ovšem V. Klaus, zaklínající se konservativismem měl být také.

         Ne všechno se tandemu M. Z. + V. K. zdařilo, kupříkladu  pokus o protiústavní změnu volebního systému při volbách do sněmovny  narazil na presidenta a Ústavní soud jej posléze zrušil. Některé věci se ale zdařily a obávám se, že se jich hned tak nezbavíme. Zmíněný pokus jsme sice vyhodili oknem, ale on se nenápadně, v pozměněné podobě, vrátil dveřmi.  Ano, mluvím (pardon – píši) o volebním zákoně. Do toho původního, podle kterého jsme volili před „oposmlouvou", byly zamontovány většinové prvky, které ve svých důsledcích vedou k popření jednoho z principů demokracie, za které bojovali naši  pradědové a dosáhli jich poprvé až v roce 1907. Volby mají být všeobecné, rovné a tajné.

         Dnes máme volby ještě všeobecnější, než oni, protože volební právo mají i ženy a snížil se i minimální věk voličů (nejsem si jist zda 18 let je opravdu ten správný věk, ale když už v něm může člověk řídit auto a vlastnit střelnou zbraň, tedy  potenciálně zabíjet, může asi nést zodpovědnost za svůj volební akt). O tajnosti dnešních voleb také nemůže být, na rozdíl od těch předlistopadových, pochyb. S tou rovností je to ale sporné. Není-li na každý poslanecký mandát potřeba naprosto stejný počet hlasů, je něco špatně. Strany, které získají cca přes 10% hlasů jsou dnes výrazně  zvýhodněny oproti těm, které získají 5 – 10%. To je jeden ze zatím přetrvávajících nahnilých plodů „oposmlouvy". A nezdá se, že by ve sněmovně byla většinová politická vůle jej zrušit. Není divu: ČSSD i KSČM to vyhovuje. ODS samozřejmě v prvním plánu také, ale co ve druhém, krok po volbách?  Je snad reálné, že by v nich ODS získala přes 50% hlasů? A jaký bude mít koaliční potenciál, bude-li ve sněmovně jedinou stranou napravo od středu?

         Původní pravidla byla v roce 1990 vymyšlena tak, aby tzv. uzavírací pětiprocentní klausule zaručovala, že i ten nejmenší poslanecký klub ve dvousetčlenné dolní sněmovně parlamentu bude mít minimálně 10 členů. Poslední volby nám ale ukázaly, že podle oposmluvního volebního zákona už tomu tak není – SZ měla v parlamentu jenom 6 členný klub, ačkoli klausuli překonala. Vinou nového volebního zákona došlo k povolebnímu patu – kdyby se volilo podle předchozích pravidel měla by koalice docela pohodlnou většinu.

Reklama

         Rezultát: pokud do voleb nebude změněn volební zákon na opravdu poměrný, jak velí ústava, můžeme se s vysokou pravděpodobností „těšit" na jediné: ať už z velkých stran vyhraje kdokoli, bude to ČSSD,  kdo rozhodne o vládě: velká koalice, levá koalice nebo menšinová vláda ČSSD s „tichou podporou" komunistů. Nic dalšího (čtvrtého) podle dnes platných „pravidel hry" není pravděpodobné. Případným oponentům nabízím finanční sázky.