Reklama
 
Blog | Petr Pavlovský

Dvojjediný Václav Klaus redivivus

3. I. 2007 jsem tu vyvěsil text, který, mutatis mutandis, platí nadále. Proto si jej, lehce pozměněný, dovoluji recyklovat. Co víc konečně může řadový občan vůči presidentovi s takovýmito „ústavotrozporuplnými" činy dělat?

Český prezident je ústavou striktně definován jako součást moci výkonné. Výroky a činy Václava Klause, který byl ještě před pár lety předsedou poslanecké sněmovny, ale bohužel nasvědčují tomu, že svým myšlením jakoby občas stále ještě pobýval v zákonodárném parlamentu, a ne na Pražském hradě. Ba co víc, někdy se chová jakoby on sám byl celou sněmovnou. Důkazy?

  • President znovu a znovu prohlašuje, že nechce vládu „opřenou o přeběhlíky". Leč: Chtít či nechtít takovou či onakou vládu může pouze sněmovna; „přeběhlíka" nelze navíc objektivně identifikovat, a i kdyby, jeho poslanecký hlas by kvůli tomu – z ústavy – nebyl méněcenný. Konečně sám byl jako president zvolen přeběhlíky či zběhlíky.

  • Prezident novu a znovu vyžaduje po předsedovi vlády, aby mu předem doložil budoucí sněmovní podporu („přineste 101 podpisů"). Designovaný premiér ale není věštec; má právo i povinnost položit otázku po důvěře sněmovně a zařídit se podle výsledku jejího hlasování. Ovšem ani poslanci nejsou věštci a už vůbec ne ní legitimní chtít po nich, aby svým podpisem vystavovali potenciálnímu premiérovi bianco šek. Důvěra či nedůvěra se vystavuje vládě až po jejím programovém prohlášení a ne předem.

    Reklama
  • President znovu a znovu podniká všemožné kroky v oblasti zahraniční politiky, které jsou v rozporu se zahraniční politikou vlády, v rozporu s názory většiny občanů a ve flagrantním rozporu se zájmy národa. Stavěl se proti zásahům NATO, jehož jsme členy, podpořil zahraniční zásahy Ruska, které se staví vůči NATO přinejmenším rivalsky, snaží se oslabit, ne-li přímo rozbít EU, jejímiž jsme členy, krátce: chová se jako Trojský kůň Ruska v Evropské unii. Tyto jeho postoje zjevně nesdílí ani většina občanů, ani většina poslanců. (Co kde vykládá o ekologii mě nevzrušuje, to málokdo bere vážně.)

Krátce: Václav Klaus není poslancem, tím méně sněmovnou poslanců; je pouze prezidentem, nejvyšším státním úředníkem, kterého sice parlament volí, ale nikoli ze svého středu; český prezident nemá zákonodárné kompetence. V rámci ústavy je povinen se řídit rozhodnutími parlamentu, a ne naopak; je to sněmovna, nikoli prezident, kdo svým souhlasem či nesouhlasem může úkolovat nominovaného předsedu vlády, celou vládu nebo ministra zahraničí nebo jim mluvit do výkonu jejich funkcí.